Wat is een grootboekrekening?

“Een grootboekrekening is een verzameling van gelijke uitgaven- of inkomstenposten. Het grootboek is de verzameling van alle grootboekrekeningen. Hiermee is inzicht te verkrijgen in de financiële stromen die omgaan in een bedrijf, vereniging, stichting, enz.”

Overzichtelijk boekhouden = grootboekrekeningen!

Als je een goede boekhouding wilt voeren, is het van belang dat elke handeling die je verricht, wordt genoteerd in je boekhouding. Om een overzicht te houden over al deze verrichte handelingen maak je gebruik van grootboekrekeningen. Per soort handeling heb je een eigen grootboekrekening. Zo boek je het kopen van een vergadertafel bijvoorbeeld op de grootboekrekening “kantoorkosten”, maar als je de auto voltankt boek je deze bijvoorbeeld op de grootboekrekening “brandstofkosten”.

Inzicht en overzicht

Wanneer je wilt weten in welke staat je onderneming verkeert dan kun je heel veel informatie halen uit de grootboekrekeningen. In één overzicht zie je bijvoorbeeld de gemaakte kosten voor je kantoor of zie je dat de kosten voor de bedrijfsauto een stuk hoger zijn uitgevallen dan gepland. De grootboekrekening is dus een verzameling van financiële feiten en dus hét middel om terug te vinden waar het geld van de onderneming is gebleven.

Silvasoft & grootboekrekeningen?

De grootboekrekening is de basis van elke administratie en vindt je dus ook terug in het boekhoudpakket van Silvasoft. Wij zetten bij de start een standaard grootboekrekeningschema voor je klaar, zodat je direct alle handelingen kunt boeken op de juiste grootboekrekening. Indien u facturen, banktransacties of kastransacties toevoegt verwerkt Silvasoft deze volledig automatisch op de juiste grootboekrekeningen. Daarbij heeft u altijd & overal inzicht in uw grootboekrekeningen dankzij onze “boekhouden in de cloud” oplossing.

Tags: grootboekrekening | grootboekrekeningschema | wat is een grootboekrekening | wat is een grootboek | het grootboek