Voorraad muteren

In dit artikel geven we meer informatie over het muteren van de voorraad (voorraad opboeken en voorraad afboeken). Dit gebeurt in een aantal gevallen automatisch. Daarnaast kunt u dit ook handmatig doen.

Inhoudsopgave

  Automatisch opboeken

  De voorraad van een product wordt automatisch opgeboekt als u via Producten > Inkoopadministratie het product heeft besteld en als ontvangen heeft geregistreerd. Zodra de selectie is ontvangen, zal dit aantal worden opgeboekt bij de voorraad. De specifieke voorraadmutatie kunt u dan terugzien via Producten > Producten en voorraad > Open het desbetreffende product > 2e tabblad ‘Voorraadmutaties’.

  Handmatig opboeken

  U kunt de voorraad op twee manieren handmatig opboeken.

  U kunt dit doen via Boekhouding (als u deze module heeft) > Inkoopboek > Nieuw. Doe dit alleen als u het product niet heeft ingekocht via de inkoopadministratie (Producten > Inkoopadministratie). Zodra u de inkoopfactuur van uw leverancier inboekt, ziet u rechts onderin bij het veld ‘Inkoopregel(s)’ een blauwe knop staan met de tekst ‘Toevoegen’ achter het veld ‘Voorraadmutatie’. Klik hierop om het product op te boeken.

  Vervolgens opent er een scherm waarin u het product kunt selecteren en deze kunt opboeken met het aantal dat u heeft binnengekregen. Geef hier ook de inkoopprijs van het product voor een juiste berekening van de voorraadwaarde.

  Een andere manier om de voorraad handmatig op te boeken is via het product zelf. Ga in het menu naar Producten > Producten en voorraad > Open het desbetreffende product en boek het aantal bij via het pennetje achter het veld ‘Actuele voorraad’ of via het tabblad ‘Voorraadmutaties’ > Nieuwe mutatie.

  Automatisch afboeken

  Zodra u een product selecteert bij een factuur en de factuur opslaat als definitief, wordt het product afgeboekt met het aantal dat u heeft geselecteerd bij de factuur.

  Handmatig afboeken

  Een manier om de voorraad handmatig af te boeken is via het product zelf. Ga in het menu naar Producten > Producten en voorraad > Open het desbetreffende product en boek het aantal af via het pennetje achter het veld ‘Actuele voorraad’ of via het tabblad ‘Voorraadmutaties’ > Nieuwe mutatie.

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.