Verkoopboekingen

In dit artikel leggen we uit hoe u een verkoopboeking kunt toevoegen in Silvasoft. Als u naast de module boekhouding ook gebruik maakt van de module facturatie binnen Silvasoft dan hoeft u in principe geen verkoopboekingen toe te voegen. Silvasoft zet alle facturen die u dan maakt automatisch in uw verkoopboek. Maakt u enkel gebruik van de module boekhouding binnen Silvasoft en maakt u handmatig of met een ander programma uw facturen dan dient u deze wel handmatig in uw verkoopboek te zetten om uw boekhouding compleet te maken.

Inhoudsopgave

  Als u binnen Silvasoft alleen de module boekhouding heeft en niet de module facturatie omdat u uw facturen / verkopen op een andere manier aanmaakt dan kunt u uw verkopen toch toevoegen in Silvasoft om uw boekhouding compleet te maken. U doet dit in het verkoopboek.

  Ga in het menu naar Boekhouding > Verkoopboek en klik op ‘Nieuw’. Er opent een scherm waarin u de volgende gegevens kunt invullen:

  • Relatie: zoek hier de relatie op waar u een verkoop aan heeft gedaan. Staat deze relatie nog niet in Silvasoft? Klik dan op het blauwe plusje achter dit veld.
  • Factuurdatum: hier vult u de datum in van de verkoop.
  • Factuurnummer: het factuurnummer wordt automatisch bepaald. Wilt u dit niet? Klik dan op het icoontje achter het veld en vul het factuurnummer in van de verkoopboeking.
  • Koppel aan project: als u gebruik maakt van de module projectmanagement binnen Silvasoft dan kunt u deze verkoopboeking aan een project koppelen. Dit wordt dan onder andere gebruikt voor de nacalculatie van een project. Als u niet gebruik maakt van de module projectmanagement kunt u dit veld leeg laten.
  • Opmerking: hier kunt u optioneel een opmerking plaatsen.
  • Voeg factuur toe: als u een factuur heeft die hoort bij de verkoop kunt u deze hier uploaden, om zo uw hele boekhouding compleet op één plek te hebben.

  Als u bovenstaande velden heeft ingevuld dan kunt u het bedrag van de verkoop toevoegen samen met het bijbehorende btw-percentage. Er wordt een standaard omzetrekening getoond. Wilt u dat hier een andere omzetrekening wordt getoond of helemaal niets wordt getoond? Dan kunt u dit instellen via Boekhouding > Instellingen > Verkoop (dagboek) instellingen. Heeft u diverse ‘factuurregels’ of wilt u bijvoorbeeld op meerdere omzetrekeningen boeken? Dan klikt u op de knop ‘Regel toevoegen’ om een extra bedrag in te vullen. Klik vervolgens op ‘Opslaan’ of ‘Opslaan en sluiten’ als u de verkoopboeking definitief wilt maken.

  Voorbeeld:

  Als u de verkoopboeking heeft toegevoegd dan zal daar op een gegeven moment naar alle waarschijnlijkheid ook een ontvangen betaling tegenover moeten staan. Wellicht heeft u het bedrag ontvangen via de bank of in contanten. Hoe u de verkoopboeking op betaald kunt zetten leest u in dit artikel.

  Heeft u een verkoopboeking toegevoegd op bovenstaande manier en moet u de boeking crediteren, omdat bijvoorbeeld het product wat u had verkocht weer is teruggestuurd? Dan kunt u dit eenvoudig op de volgende manier doen. Open opnieuw de verkoopboeking (via Boekhouding > Verkoopboek > Open de boeking). Onderaan ziet u een blauwe knop ‘Creditnota’, klik hier op.

  Er opent een scherm met de vraag of u de verkoopboeking / factuur wilt crediteren. Klik op ‘Ja, doorgaan’. De creditnota is nu aangemaakt. U kunt het scherm vervolgens sluiten of u kunt de creditnota bekijken en eventueel wijzigen (als bijvoorbeeld slechts een gedeelte van de producten is teruggestuurd).

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.