Btw- en ICP-aangifte met een fiscale eenheid

Inhoudsopgave

  Maken uw bedrijven (administraties) deel uit van een fiscale eenheid? Dan kan het zijn dat u aangifte dient te doen voor één of alle onderdelen van deze eenheid. In dit artikel leest u meer over deze mogelijkheden binnen Silvasoft.

  Stappenplan inrichten fiscale eenheid

  1. Ga naar Beheer > Bedrijven (administraties),
  2. Open het bedrijf dat onderdeel is van de fiscale eenheid,
  3. Onder ‘Aanvullende bedrijfsgegevens’ ziet u de instelling ‘Onderdeel van fiscale eenheid?’,
   • Selecteer hier ‘Ja’,
  4. Een nieuwe vraag verschijnt: ‘De fiscale eenheid doet btw-aangifte voor alle onderdelen?’,
   • Dit zet u op ‘Ja’ indien uw fiscale eenheid de btw-aangifte moet doen voor alle ondernemingen binnen de eenheid, of
   • Dit zet u op ‘Nee’ indien alle ondernemingen binnen de eenheid zelf aangifte doen,
  5. Nu verschijnt er een uitleg en twee btw-nummer velden. Het eerste ‘btw-nummer’ veld is voor het btw-nummer van uw onderneming. Het tweede ‘btw-nummer fiscale eenheid’ veld is voor het btw-nummer die de fiscale eenheid heeft gekregen bij oprichting.

  Let op: heeft u in uw administratie Nederlandse en Belgische administraties dan dient u eerst te wisselen naar een Nederlandse administratie, deze handleiding heeft enkel betrekking op Nederland.

  Gevolgen na inrichten fiscale eenheid

  Nadat beide velden correct zijn ingevuld heeft dit de volgende gevolgen:

  • De ICP-aangifte wordt gedaan vanuit de fiscale eenheid en er wordt verwezen naar het btw-nummer van het bedrijf. Dit zodat de Belastingdienst weet voor welke onderneming binnen de fiscale eenheid de aangifte wordt gedaan.
  • De btw-aangifte kan niet gedaan worden vanuit deze administratie. Deze kunt u wel bekijken, maar niet elektronisch indienen. Dit omdat de fiscale eenheid dit dient te doen met een cumulatief van de btw-aangiftes voor alle ondernemingen binnen de eenheid. Dit dient u dan via een export handmatig of via een ander systeem in te dienen bij de Belastingdienst.

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.