Kortingen instellen

In dit artikel leggen we uit hoe u gebruik kunt maken van kortingen in Silvasoft.

Een korting kunt u instellen voor een specifieke relatie. Dus een bepaalde relatie krijgt bijvoorbeeld áltijd 10% korting op alles, of áltijd 10% korting op een specifieke productcategorie of áltijd 10% korting op een specifiek product.

Een korting kunt u echter ook instellen vanuit een product. Dus een bepaald product, of een bepaalde productcategorie, is in de aanbieding en heeft bijvoorbeeld een korting van 25%. Deze korting geldt dan voor álle relaties.

Tot slot kunt u bij het maken van een factuur nog een specifieke factuur korting geven. Deze korting geldt dus alleen in dit specifieke geval bij deze factuur. U kunt er dan voor kiezen om een algemene factuur korting te geven (bijvoorbeeld 15% korting over de gehele factuur) of u kunt er voor kiezen om een korting te geven op een bepaalde factuurregel/product in de factuur.

Alle verschillende kortingen en hoe u deze kunt instellen in Silvasoft, worden in dit artikel uitgelegd.

Inhoudsopgave

  Wilt u een bepaalde relatie een korting geven die altijd geldt? Ga dan in het menu naar Relatiebeheer > Klanten > Open de desbetreffende klant > Ga naar het tabje Financiële instellingen > Ga naar het subtabje Kortingen.

  U ziet hier vervolgens 3 tabjes staan, namelijk: Standaard korting, Korting per productcategorie en Korting per product.

  • Standaard korting: wilt u dat deze relatie altijd een bepaalde korting heeft op alles? Dan vult u hier de korting in die u wilt hanteren. Wilt u 10% korting hanteren? Dan vult u hier 10,00 in.
  • Korting per productcategorie: het kan zijn dat u werkt met productcategorieën. Heeft u bijvoorbeeld een supermarkt en heeft u categorieën als: koek, frisdrank, chips, etc. en wilt u dat uw relatie op de categorie koek altijd een bepaalde korting heeft, dan vult u dat hier in. Om dit in te stellen klikt u op de blauwe knop ‘Voeg categoriekorting toe’ selecteer daarbij de categorie en vul dan het kortingspercentage in.
  • Korting per product: wilt u dat deze relatie altijd een bepaalde korting heeft op een bepaald product? Dan vult u dat hier in.

  De laatste en meest specifieke korting heeft altijd voorrang. Dus als u op een bepaald product 25% korting geeft en dat product zit ook in een productcategorie waarop een korting van 10% geldt, dan is de uiteindelijke korting 25%. Een product is namelijk specifieker dan een gehele productcategorie.

  Vanuit het menu item Producten kunt u ook kortingen regelen.

  Wilt u op een bepaalde productcategorie een korting die voor iedereen geldt, dus niet alleen voor een bepaalde relatie? Ga dan naar het menu item Producten > Productcategorieën > en open de desbetreffende product categorie. U ziet hier nu twee relevante tabjes staan: Algemene korting en Afwijkende kortingen voor relaties.

  • Algemene korting: hier vult u een algemene korting in. Dit is een korting die voor elke relatie geldt en die enkel voor deze specifieke productgroep is bedoeld.
  • Afwijkende kortingen voor relaties: hier kunt u weer op relatieniveau een korting instellen op deze specifieke productgroep (dit is vanuit het menu item Relatiebeheer ook mogelijk, zie hierboven).

  U kunt ook op een bepaald product een korting geven die geldt voor alle relaties. Hiervoor gaat u naar het menu item Producten > Producten en voorraad > open het desbetreffende product > ga naar het tabje kortingen. Hier ziet u de volgende tabjes: Algemene korting en Afwijkende kortingen voor relaties.

  • Algemene korting: hier vult u een algemene korting in. Dit is een korting die voor elke relatie geldt op dit specifieke product.
  • Afwijkende kortingen voor relaties: hier kunt u weer op relatieniveau een korting instellen op dit specifieke product (dit is vanuit het menu item Relatiebeheer ook mogelijk, zie hierboven).

  Bovenstaande mogelijkheden voor het instellen van kortingen zijn kortingen die voor langere tijd gelden. Wilt u echter eenmalig een korting geven aan een klant? Dan kan dat vanuit het menu item Facturatie > Dashboard > Factuur maken (blauwe knop). Rechts in het scherm ziet u het veld ‘Factuurkorting %’ staan. Het percentage dat u hier invult, geldt voor de gehele factuur. Dus als u op de gehele factuur 10% korting wilt geven, dan vult u hier 10 in.

  U kunt ook een korting geven op een bepaald product in de factuur. Dit doet u door het toevoegen van een factuurregel en daar een korting in te stellen in het veld ‘Kortingspercentage’. Deze korting geldt dus niet voor de gehele factuur, maar slechts op het product of de dienst die u in deze factuurregel heeft toegevoegd.

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.