In- en verkoopboekingen importeren

Heeft u al uw inkoop- en verkoopboekingen in een ander programma staan, of houdt u deze bij in Excel? In dit artikel leggen we uit hoe u deze in- en verkoopboekingen kunt importeren in Silvasoft. Dit scheelt u namelijk een hoop werk bij het invoeren van deze boekingen.

Vindt u het toch lastig en heeft u liever dat wij u hier verder mee assisteren? Maak dan gebruik van de gratis overstapservice!

Bent u een Nederlandse gebruiker en/of heeft u een administratie middels de Nederlandse wetgeving? Zo ja, dan kunt u in de meeste gevallen een Auditfile genereren vanuit uw bronpakket en aanleveren. Dit bestand kunnen wij ook voor u importeren en biedt doorgaans meer mogelijkheden qua import aan, ook deze import vraagt u aan middels de gratis overstapservice.

Inhoudsopgave

  Stappenplan in- en verkoopboekingen importeren

  U kunt uw in- en verkoopboekingen binnen Silvasoft importeren via de module Beheer.

  1. Ga in het menu Beheer > Importmogelijkheden > naar Import van inkoop- en verkoopboekingen. Klik op de blauwe knop ‘Open import’,
  2. Vervolgens moet u het format downloaden waarin u alle in- en verkoopboekingen kunt gaan plaatsen. Lees de instructies van dit format goed door! Dit is belangrijk voor een juiste import,
  3. U kunt middels het import bestand ook boekingen gelijk (deels) afletteren vanuit de import. Dit wordt dan binnen Silvasoft geboekt via het Overig/Memoriaal op een bank- of kas grootboekrekening (dit geeft u op in kolom Betaald_via),
  4. Zodra u dit bestand gevuld heeft kunt u het gaan uploaden. U kunt het bestand uploaden door te klikken op de blauwe knop ‘Selecteer bestand’. Vervolgens klikt u op de blauwe knop ‘Importeer en ga naar controle’,
  5. Nu wordt het bestand uitgelezen door Silvasoft. Dit kan even duren. Na het uitlezen komt u terecht in: ‘Boekingen import: controleer de import’. Lees hier goed alle tekst en klik vervolgens op ‘Importeer records zonder foutmelding’ of ‘Gehele import annuleren’. Als u foutmeldingen tegenkomt dan zult u deze eerst moeten oplossen voorafgaand het doen van een nieuwe import,
  6. Nadat de boekingen geïmporteerd zijn vindt u deze terug in het inkoop- en/of het verkoopdagboek van de module Boekhouding terug. Als u bij een boeking een relatie opgeeft die nog niet in Silvasoft aanwezig is dan zal deze aangemaakt worden.

  Import in- en verkoopboekingen i.c.m. een beginbalans

  Nadat u uw in- en verkoopboekingen heeft geïmporteerd raden we gebruikers aan dit te combineren met het inbrengen van een beginbalans. In ons artikel: Beginbalans invoeren, leest u terug hoe dit werkt.

  De reden dit te doen is voor een volledig correcte verwerking van uw boekhouding, en de correcte saldering van alle grootboekrekening. Hierbij is het belangrijk dat u in de beginbalans niet zomaar de saldi voor debiteuren, crediteuren, btw, bank en kasrekeningen worden overgenomen zonder inachtneming van de saldi die middels de import zijn ingebracht.

  Voorbeeld: als u een beginbalans inbrengt met €1000 debet op de bank, maar als u middels de import €500 heeft betaald (dus uw bank gecrediteerd), dan zou uw beginsaldo uitkomen op €500 debet. Als het saldo €1000 debet moet zijn dan zou u eigenlijk €1500 debet op de beginbalans moeten plaatsen.

  Import bestand

  Zoals reeds besproken dient u voor de import van uw in- of verkoopboekingen een format te downloaden. U kunt deze in Silvasoft terugvinden op de import schermen, u kunt deze ook op deze pagina downloaden: Import Template Boekingen. De meest recente versie van dit bestand vindt u in de software.

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.