Grootboekrekeningen

Bij een proefaccount krijgt u standaard een set grootboekrekeningen waar u mee aan de slag kunt. Heeft u voor een Belgische administratie inrichting gekozen dan krijgt u het verplichte: ‘Minimum Algemeen Rekeningstelsel (MAR)’. Met dit grootboekrekening stelsel voldoet u aan de Belgische wetgeving betreffende het voeren van een boekhouding en kunt u direct aan de slag.

Inhoudsopgave

  Het kan zijn dat u een extra grootboekrekening wilt aanmaken. Een grootboekrekening kunt u aanmaken via het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen > Klik op de knop ‘Nieuw’. Hierbij kunt u de volgende velden invullen:

  • Nummer: hier vult u een grootboekrekeningnummer in. Lees vooral ook de informatie achter het i-icoontje voor met informatie over de gebruikelijke grootboekrekeningnummers.
  • Naam: vul hier de naam in van de grootboekrekening.
  • Balans / resultaat: vul hier in of het een balansrekening betreft of een resultatenrekening. Let op dat balansrekeningen een waarde of schuld vertegenwoordigen. Een resultatenrekening vertegenwoordigd omzet of kosten.
  • Btw-rekening: vul hier in of de rekening die u aanmaakt een btw rekening is. Dit is van belang voor het afsluiten en openen van een boekjaar.
  • Bezit / schuld: als u in de stap hierboven heeft gekozen voor balansrekening kunt u hier invullen of de rekening een bezit of schuld betreft. Dit kan in bepaalde gevallen allebei dus u kunt dit ook laten berekenen door Silvasoft door op de blauwe knop ‘Bepaal automatisch’ te klikken.
  • Omzet / kosten: als u in de stap hierboven heeft gekozen voor resultatenrekening kunt u hier invullen of de rekening een omzet- of kostenrekening betreft. Dit kan in bepaalde gevallen allebei dus u kunt dit ook laten berekenen door Silvasoft door op de blauwe knop ‘Bepaal automatisch’ te klikken.

  Na het invullen van bovenstaande velden dient u alleen nog op ‘Opslaan’ te klikken en de grootboekrekening is aangemaakt.

  Een grootboekrekening wijzigen kunt u via het menu Boekhouding > Grootboekrekeningen > Selecteer een grootboekrekening en klik op de knop ‘Bewerken’.

  Betreft de grootboekrekening een resultatenrekening waarbij kosten op worden geboekt dan dient u voor een juiste btw-aangifte ook altijd een inkoopclassificatie op te geven. Deze inkoopclassificaties betreffen de volgende classificaties:

  • Grondstoffen en handelsgoederen
  • Diensten en diverse goederen
  • Bedrijfsmiddelen (investeringen)

  Deze inkoopclassificaties zijn door Silvasoft standaard ingevuld bij een grootboekrekening, maar als u dit wilt wijzigen dan kunt u dat doen via: Boekhouding > Grootboekrekeningen > Selecteer de grootboekrekening waarvoor u de standaard inkoopclassificatie wilt wijzigen en klik op de knop ‘Bewerken’. Ga naar het tweede tabblad ‘Inkoop classificatie’ en verander de inkoopclassificatie.

  In uw account ziet u standaard alle grootboekrekeningen die u heeft. Voor het overzicht kan het fijner zijn om alleen de grootboekrekeningen te zien waarin u werkt. U kunt de ongebruikte grootboekrekeningen daarom verbergen. Dit doet u via: Boekhouding > Instellingen > Grootboekrekeningen instellingen > Rekeningen verbergen (tweede tabblad) > Plaats een vinkje achter ‘Verberg ongebruikte grootboekrekeningen’.

  U kunt er ook voor kiezen om een eigen grootboekrekeningschema te importeren als u dat prettiger vindt. Dit kunt u doen via: Boekhouding > Instellingen > Grootboekrekeningen importeren. Allereerst dient u het format te downloaden waarin u uw grootboekrekeningschema kunt plaatsen. Let op dat het importeren van een grootboekrekeningschema enkel mogelijk is volgens de instructies in het format. Anders kan Silvasoft het grootboekrekeningschema niet inlezen. Als u alles heeft ingevuld in het format dan kunt u dit opslaan en uploaden achter ‘Selecteer het eerder gedownloade (nu ingevulde) bestand.

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.