Btw verlegde in- of verkopen

In dit artikel leggen we uit hoe u btw kunt verleggen op uw facturen of hoe u de btw dat naar u is verlegd, kunt verwerken in uw boekhouding. Let op: dit artikel is enkel van toepassing voor Nederlandse gebruikers. Indien u gebruik maakt van de Belgische regelgeving voor uw administratie dan is dit artikel niet van toepassing. In uw administratie gaat dit namelijk automatisch goed op basis van de btw-percentages die al in uw account staan (% Medecontractant verkoop én % Btw verlegde aankoop).

Inhoudsopgave:

Gaat u de btw verleggen op uw facturen? Dit betekent dat u uw klant geen btw in rekening brengt. De factuur die u hierbij verstuurd moet aan twee eisen voldoen. Het btw-nummer van de klant moet worden getoond en de tekst ‘btw verlegd’ moet worden getoond op de factuur.

Allereerst dient u een btw-percentage aan te maken voor verlegde btw. Dit kunt u doen door te gaan naar Boekhouding > Instellingen > Btw-aangifte & percentages instellingen > Btw-percentages (tweede tabblad). Vervolgens kiest u voor verkoop en klikt u op de knop ‘Nieuw’.

Hierbij dient u de volgende velden in te vullen:

 • Naam: hier vult u de naam van het btw-percentage in. U zou dit als volgt kunnen noemen: ‘0% btw verlegd’.
 • Percentage: dit staat al goed. U verlegt de btw dus u dient 0% btw op uw facturen te zetten.
 • Beschikbaar voor: verkoop.
 • Aangiftecategorie: dit is belangrijk voor uw btw-aangifte. Gaat u btw verleggen binnen Nederland dan kiest u voor ‘1e Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’. Gaat u btw verleggen naar het buitenland dan kiest u voor ‘3a Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)’ of ‘3b Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’.

Voorbeeld:

Vervolgens kunt u een factuur aanmaken en dient u te kiezen voor het door u aangemaakte btw-percentage bij het selecteren van de factuurregels. Door het kiezen van dit nieuwe btw-percentage gaat dit automatisch ook goed bij uw btw-aangifte.

Wilt u meer weten over het maken van een factuur en het versturen van de factuur naar uw klant? Lees dan dit artikel. Wilt u meer weten over hoe u een factuursjabloon kunt maken in uw eigen huisstijl? Lees dan dit artikel. Na het lezen van dit laatste artikel zal u ook duidelijk worden hoe u de tekst ‘btw verlegd’ op de factuur kunt plaatsen. U kunt hiervoor een apart factuursjabloon aanmaken die u selecteert bij het maken van de factuur of u zet de tekst bij de factuuromschrijving als u een factuur aanmaakt.

Als er btw naar u is verlegd dient u dit bij het inboeken van uw inkopen goed aan te geven zodat dit correct verwerkt wordt in uw boekhouding en btw-aangifte.

Allereerst dient u een btw-verlegd percentage aan te maken die u kunt gebruiken bij het toevoegen van uw inkoopfacturen. Dit kunt u doen door te gaan naar Boekhouding > Instellingen > Btw-aangifte & percentages instellingen > Btw-percentages (tweede tabblad). Vervolgens kiest u voor inkoop en klikt u op de knop ‘Nieuw’.

 • Naam: hier vult u de naam van het btw percentage in. U zou dit bijvoorbeeld als volgt kunnen noemen: ‘21% btw verlegd’. Uiteraard is dit afhankelijk van het btw percentage dat naar u is verlegd.
 • Percentage: kies hier het percentage dat naar u is verlegd.
 • Beschikbaar voor: inkoop.
 • Aangiftecategorie: dit is belangrijk voor uw btw-aangifte. Is btw naar u verlegd vanuit Nederland dan kiest u voor ‘2a Leveringen/diensten waarbij de omzetbelasting naar u is verlegd’. Is btw verlegd vanuit het buitenland dan kiest u voor ‘4a Leveringen/diensten uit landen buiten de EU’ of ‘4b Leveringen/diensten uit landen binnen de EU’.
 • Verlegd of binnen EU?: zorg dat deze instelling aangevinkt is.
 • Rekening voor te vorderen btw: kies hier de grootboekrekening voor te vorderen btw (bijv. 1520 – Te vorderen BTW).
 • Tegenrekening voor verlegd: kies hier een btw tegenrekening voor de te betalen btw (bijv. 1500 – Af te dragen BTW hoog).

Voorbeeld:

Als u vervolgens de ontvangen inkoopfactuur gaat verwerken via Boekhouding > Inkoopboek kunt u het door u aangemaakte btw-percentage selecteren en de btw welke naar u is verlegd wordt vervolgens 100% correct verwerkt in uw boekhouding en btw-aangifte.

Conclusie

Hopelijk kunt u met deze handleiding aan de slag met het verwerken van btw verlegde in- of verkoopfacturen. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België).

in Module boekhoudenModule facturatie

Reageer op dit artikel