Hoe boek ik een factuur en een creditfactuur tegenover elkaar weg?

Soms worden in- en verkopen retour gedaan en dient u een creditnota te maken. Deze creditnota dient ook afgepunt te worden zodat deze niet open blijft staan. In dit artikel leggen wij stapsgewijs uit hoe u dit kan verwerken!

Inhoudsopgave

  Creditnota aanmaken

  Om een creditnota aan te maken dient u in de module Facturatie of Boekhouding een boeking te doen waarbij u de aantallen, of enkel de bedragen in de min zet. Ook kunt u op de knop “+ Creditnota” klikken binnen een factuur.

  Als u een creditnota voor een inkoop dient te maken dan dient u een min factuur te maken. Dit doet u door een min teken (-) voor de bedragen te plaatsen. De boeking kunt u daarna opslaan.

  Beide manieren om een creditnota aan te maken worden uitgebreid behandeld in het artikel: creditnota maken.

  Creditnota afletteren

  Hieronder vindt u het stappenplan terug waarmee u uw creditnota kunt afletteren.

  1. In de module Boekhouding gaat u naar Overig / Memoriaal,
  2. Hier maakt u een nieuwe boeking aan door op de +Nieuw knop te klikken,
  3. Nu voert u de datum in, geeft u het dagboek aan en kunt u een ‘omschrijving’ meegeven aan de boeking,
  4. Onder tabblad Koppelen met inkoop/verkoop koppelt u de reguliere en de creditnota aan deze boeking vast, voor inkoopfacturen kiest u +Inkoopfactuur toevoegen voor verkoopfacturen +Factuur toevoegen,
  5. Als deze elkaar wegstrepen dan komt u op een bedrag van €0 uit,
  6. Onder tabblad Grootboekmutaties dient u nu nog twee grootboekmutaties toe te voegen, ook dit doet u met ‘+Nieuw’:

  Verkoop

  Betreft het een verkoopfactuur dan selecteert u bij beide grootboekmutaties grootboekrekening Debiteuren (NL) of Handelsdebiteuren (BE), bedrag €0 en u boekt deze éénmaal debet en éénmaal credit:

  Inkoop

  Betreft het een inkoopfactuur dan selecteert u bij beide grootboekmutaties grootboekrekening Crediteuren (NL) of Handelsleveranciers (BE), bedrag €0 en u boekt deze ook éénmaal debet en éénmaal credit:

  Nu kunt u deze boeking opslaan en zijn de creditnota en de gekoppelde in- of verkoopfactu(u)r(en) verwerkt.

  Let op: indien het om een gedeeltelijke creditering gaat dan blijft er een bedrag over. Deze zou u dan middels de grootboekmutaties moeten boeken i.p.v. het eerder genoemde €0 bedrag.

  Vragen?

  Hopelijk heeft deze handleiding uw vraag beantwoord. Mocht u er toch niet uitkomen, bel dan gerust onze helpdesk op: +31 (0)85 – 225 07 63 (Nederland) of +32 (0)78 – 250 302 (België). U kunt ook via onderstaand formulier uw vraag achterlaten.